Project Name: A new center for Santa Giustina
Date: May 2018
Location: Santa Giustina in Colle, Italy
Client: Municipality of Santa Giustina in Colle
Type of Project: National Competition of Ideas

The area subject to intervention falls within the Municipality of Santa Giustina in Colle.
It is mainly a sequence of open spaces in the center of the country.
The fragmentation of these spaces required careful and timely planning; the will was to re-aggregate them so that they can represent an important resource for quality of Santa Giustina in Colle.
Our hypothesis gives unity to this plurality of public areas and buildings, transforms them crossing in a harmonious and orderly path, makes the current green space the barycentric node of the whole area. In order to achieve this objective, a broad strategic vision was deemed necessary in able to return that idea of ​​”center” of the city, through which it will be possible to generate processes virtuous even at a larger scale than the neighborhood.
Overall, the project for the reorganization of the area is based on a few interventions in addition and / or in replacing what is already there: a new, wider and more defined churchyard, a redeveloped central park and designed to give it a landscape dignity in order to make it the pedestrian and green heart of the city, the parking areas redesigned with materials that promote soil permeability, a new one primary school and a new vehicular, cycle and pedestrian viability for the whole area.
It was decided to set the work not only as the processing of a “product”, but as a creative and articulated system, able to satisfy every criterion of usability, social aggregation, design urban and resilience, all with an eye always on sustainable urban development.